آشنایی کلی با کشور ایران
ایران (به معنی:سرزمین آریاییان) با نام رسمی جمهوری اسلامی ایران کشوری در جنوب غربی آسیا و در منطقه خاورمیانه با 1٬648٬195 کیلومتر مربع وسعت هجدهمین کشور وسیع جهان است و و بر پایه سرشماری سال 1392 دارای جمعیتی حدود 77،189،669 نفر است. پایتخت، بزرگترین شهر و مرکز سیاسی و اداری ایران، تهران است.
ایران از شمال با جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکمنستان، از شرق با افغانستان و پاکستان و از غرب با ترکیه و عراق همسایهاست و همچنین از شمال به دریای خزر و از جنوب به خلیج فارس و دریای عمان محدود میشود، که دو منطقهٔ نخست از مناطق مهم استخراج نفت و گاز در جهان هستند.
اسلام دین رسمی، تشیّع مذهب رسمی و فارسی زبان رسمی این کشور است. ایران به عنوان یک سرزمین و یک ملت، پیشینهای کهن دارد و یکی از تاریخیترین کشورهای جهان بهشمار میرود.
ایران به واسطهٔ قرار گرفتن در منطقهٔ میانی اوراسیا موقعیتی راهبردی دارد. و از اعضای سازمان ملل متحد، جنبش عدم تعهّد، سازمان کنفرانس اسلامی، اوپک، سازمان اکو و چندین سازمان بینالمللی دیگر است. ایران یک قدرت منطقهای در جنوب غربی آسیا است و جایگاهٔ مهمی را در اقتصاد جهانی به دلیل در اختیار داشتن صنعت نفت، صنعت پتروشیمی، گاز طبیعی و خودروسازی برای خود بدست آوردهاست.
فوتبال ایران از سال 1920 شکل گرفت و از این بابت می توان گفت از قدیمی ترین تیم های آسیا هم هست، این تیم در سال 1948 رسما عضو فیفا شد و در 66 سالی که از عمر فدراسیون فوتبال ایران میگذرد، 25 نفر در 33 دوره مدیریتی مختلف بر این فدراسیون ریاست کردهاند.
تیم ایران یکی از قدرتهای آسیا به شمار میرود که تاکنون 3 بار قهرمان جام ملتهای آسیا در سالهای 1968، 1972و 1976 شدهاست و نیز در سالهای 1978، 1998 و 2006 موفق شده 3 بار در جام جهانی فوتبال حضور یابد.
بهترین گل زن تاریخ فوتبال ایران علی دایی با 109 گل زده آقای گل فوتبال ملی جهان است. فدراسیون بینالمللی تاریخ و آمار فوتبال ناصر حجازی رابه عنوان دومین دروازه بان برتر قرن بیستم قاره آسیا معرفی کرده است.
تا کنون در سالهای 1996، 1999، 2003 و 2004 چهار بازیکن ایرانی موفق به کسب جایزه بهترین بازیکن سال آسیا شدهاند. خداداد عزیزی، علی دایی، مهدی مهدویکیا و علی کریمی چهار بازیکنی هستند که بهترین بازیکن آسیا شدهاند.
نحوه صعود به جام جهانی 2014
ایران در این دوره از مقدماتی جام جهانی در مرحله دوم مالدیو را در رفت و برگشت در مجموع پنج بر صفر شکست داد و به دور سوم راه یافته و در گروه قطر، بحرین و اندونزی جای گرفت. این مرحله را هم مجموعا با 12 امتیاز پشت سر گذاشت و به مرحله پایانی گروهی یعنی مرحله چهارم صعود کرد.
کره جنوبی، ازبکستان، قطر و لبنان همگروه های ایران در مرحله چهارم بودند. این مرحله برای ایران بسیار پر نوسان پیش می رفت، کره جنوبی را در حالی که ده نفره شده بود برد اما به لبنان و ازبکستان باخت.
تا قبل از خرداد ماه سال 92 که ایران باید سه بازی دیگر مقابل لبنان، قطر و کره جنوبی انجام می داد، شرایط طوری شده بود که برخی کارشناسان داخلی حتی صعود را غیرممکن می دانستند. اما ایران بازی برابر لبنان و قطر را برد تا سرنوشت صعود به جام جهانی به بازی آخر مقابل کره جنوبی گره بخورد. حتی تساوی هم امید ها را برای صعود زنده نگه می داشت اما ایرانی ها که بعد از حواشی قبل از بازی و صحبت های توهین آمیز مربی کره غیرتی شده بودند در سئول کره ای ها را ناک اوت کرده و توانستند با گل رضا قوچان نژاد کره را در خود کره مغلوب کنند و چهارمین مسافر برزیل شوند.
حضور در جام جهانی:
ایران تا کنون 3 بار در سالهای 1978، 1998 و 2006 موفق شده در جام جهانی فوتبال حضور یابد و هیچ گاه از گروه خود صعود نکرده است. 9 بازی، 1 برد، 2 مساوی، 6 باخت، 6 گل زده و 18 گل خورده عملکرد ایران در این سه دوره بوده است. حسن روشن و ایرج دانایی فرد در جام 78، حمید استیلی و مهدی مهدوی کیا در جام 98 و سهراب بختیاری زاده و یحیی گل محمدی در جام 2006 گلزنان ایران بوده اند.
ایران برای اولین بار در سال 1978 در آرژانتین پا به عرصه جام جهانی نهاد. هلند، اسکاتلند و پرو هر سه حریف ایران بودند. بازی مقابل هلند را 3 بر 0 واگذار کردند، اما در بازی دوم برابر اسکاتلند بازی بسیار خوبی به نمایش گذاشتند و با گل دانایی فر اسکاتلند را 1-1 متوقف کردند. آن ها علی رقم اینکه مقابل پرو خوب بازی کردند اما 4-1 شکست خوردند و با 1 امتیاز حذف شدند.
بیست سال بعد در سال 1997 ایران برای صعود به جام جهانی باید استرالیای پرمهره را از پیش رو برمی داشت، آنها بازی رفت را در ایران 1-1 کرده و در برگشت در ملبورن تا اواسط نیمه دوم 2 بر صفر شکسته خورده بودند و کم کم برای شکست آماده می شدند. اما بازی حماسی کریم باقری و خداداد عزیزی دو گل را برای ایران رقم زد و بازی را به تساوی کشاند. در نهایت هم ایران به لطف گل زده بیشتر در خانه حریف صعود کرد. در ایران از این بازی با عنوان حماسه ملبورن یاد می شود.
سفید پوشان ایران در مسیر جام جهانی
ایران در جام جهانی 98 با آلمان، یوگسلاوی و آمریکا هم گروه شد، بازی اول را 1-0 به یوگسلاوی باخت اما در بازی دوم موفق شد برای اولین بار در تایخ فوتبالش در جام جهانی پیروز شود، آنها در این بازی آمریکا را 2-1 بردند. گل های ایران را مهدی مهدوی کیا و حمید استیلی به ثمر رساندند. بازی سوم را هم به آلمان 2-0 باختند؛ در مجموع ایرانی ها با همین 3 امتیاز کنار رفتند، از این گروه آلمان و یوگوسلاوی صعود کردند.
سومین تجربه ایرانی ها در جام جهانی به سال 2006 آلمان بر می گردد، آنها که در بازی های مقدماتی به لطف گل محمد نصرتی در بازی برابر بحرین مسافر آلمان شده بودند، در قرعه کشی جام جهانی هم گروه پرتغال، آنگولا و مکزیک در گروه D شدند.
بازی نخست با مکزیک بود، ایران در نیمه اول خوب بازی کرد و حتی توانست یک گل هم بزند اما در نیمه دوم این مکزیک بود که نبض بازی را در دست گرفت و توانست ایران را 3-1 شکست دهد. دومین بازی هم برابر پرتغال نتیجه ای بهتر از باخت 2-0 برای ایران نداشت. با توجه به این دو باخت ایران دیگر شانسی برای صعود نداشت و بازی اش برابر آنگولا فقط جنبه حیثیتی داشت. آنگولا که اولین حضورش در جام جهانی را تجربه می کرد مقابل ایران 1-1 متوقف شد و هر دو تیم با هم از گردونه مسابقات کنار رفتند. گل ایران را در این بازی سهراب بختیاری زاده به ثمر رساند.
در مقدماتی جام جهانی 2010 در مرحله نهایی گروهی، ایران با کره جنوبی، کره شمالی، عربستان و امارت هم گروه بود، اما ایران با ارئه بازی هایی ضعیف چهارم شد و حتی نتوانست به پلی آف صعود کند.
پیش بینی عملکرد ایران در جام جهانی 2014
ایران برای آمادگی در جام جهانی 2014، بازی تدارکاتی در خور توجهی انجام نداده و باز هم همان داستان همیشگی بی برنامگی و بی توجهی نسبت به فوتبال ملی که بسیاری از کارشناسان در سال 2006 آن را عامل نتایج ضعیفش در جام جهانی میدانستند در حال تکرار شدن است. مشکلات لباس منقش به یوز پلنگ ایرانی و برند آل اشپورت هم این اواخر بین المللی شد تا جایی که برخی خبرگزاری های خارجی از نبودن لباس کافی برای ایران در جام جهانی خبر دادند!
در این دوره نیز برخی کارشناسان با نگاهی خوشبینانه به صعود ایران نگاه می کنند هرچند وجود آرژانتین همیشه مدعی، نیجریه قدرتمند و بوسنی به عنوان یک تیم هجومی این امر کمی سخت است. بازیکنان دوملیتی نظیر اشکان دژاگه، رضا قوچان نژاد، مهرداد بیت آشور و باتجربه هایی مثل نکونام، آندو تیموریان، شجاعی و جلال حسینی در کنار جوانانی مثل علیرضا جهانبخش باید اندیشه های کارلوس کی روش را برای مهار بازیکنان بزرگی چون لیونل مسی، دی ماریا، آگوئرو، ادین ژگو، ایبسویچ و... در زمین پیاده کنند.
معرفی سرمربی و بازیکنان کلیدی
سرمربی: کارلوس کیروش (Carlos Queiroz)
کارلوس مانوئل بریتو لئال کیروش سرمربی 61 ساله پرتغالی(موزامبیکی الاصل) تیم ملی ایران در دهه 90 هدایت تیم امید و تیم ملی پرتغال را بر عهده داشت و چند فصلی نیز در کشورهای آمریکا و ژاپن به مربیگری پرداخت.
وی همچنین هدایت امارت را نیز یک سال به عهده گرفت و دوسال نیز هدایت تیم ملی آفریقای جنوبی را برعهده داشت و پس از جام جهانی 2002 و در تابستان همان سال به منچستریونایتد پیوست و دستیار الکس فرگوسن شد. سال 2003 به عنوان سرمربی رئال مادرید انتخاب شد و پس از یک فصل دوباره به منچستر بازگشت و تا 4 فصل دیگر دستیار فرگوسن شد.
کی روش در سال 2008 برای بار دوم و البته با تجربه بیشتر هدایت تیم ملی کشورش را برعهده گرفت و تا پایان جام جهانی 2010 در این تیم ماندو پس از یک سال و در سال 2011 هدایت ایران را برعهده گرفت و این تیم را برای چهارمین بار به جام جهانی رهنمون کرد.
کی روش با کنار گذاشتن سیدمهدی رحمتی مرد شماره یک سالهای اخیر تیم ملی ایران و عدم دعوت از چند بازیکن مطرح لیگ برتر مثل پیام صادقیان و حامد لک و نیز عدم دعوت از علی کریمی موجب شد رسانه های خارجی لیست اعلامی وی را یک لیست ابهام برانگیز بخوانند.
از وی به عنوان یکی از گزینه های اصلی هدایت تیم ملی آفریقای جنوبی پس از جام جهانی 2014 نام برده می شود البته اگر با فدراسیون فوتبال ایران برای تمدید قرارداد به توافق نرسد.
کاپیتان: جواد نکونام (Javad Nekounam)
جواد نکونام کاپیتان باتجربه تیم ملی ایران با 34 سال سن آخرین جام جهانی خود را تجربه خواهد کرد. وی با 136 بازی ملی و 37 گل زده یکی از مهره های کلیدی ایران در برزیل معرفی شده است. نکونام که اکنون عضو الکویت است سابقه بازی در اوساسونا را به مدت 6 سال دارد و با وجود بازی در پست هافبک آمار گلزنی خوبی دارد و امکان این که در جام جهانی هم بتواند گلزنی کند وجود دارد چرا که او میتواند با هر دو پا شوت بزند و با استفاده از ضربات سر دروازه حریفان را به خطر بیندازد.
کار وی در مقابل هافبکهای قدرتمند نیجریه و آرژانتین سخت است و باید ببنیم وی به عنوان بازوی راست کی روش در زمین می تواند ایران را در خلق یک حماسه کمک کند یا نه؟
ستاره احتمالی: اشکان دژاگه (Ashkan Dejagah)
اشکان دژاگه متولد 1365 از یک پدر ایرانی و مادر آلمانی است که سابقه حضور در تیمهای پایه آلمان را نیز دارد توسط افشین قطبی به تیم ملی دعوت شد و از همان ابتدا یکی از ستاره های ایران بوده است که کلاس متفائتی از خود نمایش می دهد. وی در تیم های وولفسبورگ و هرتابرلین آلمان بازی کرده و هم اکنون عضو تیم فولام انگلیس است.
اشکان در سرزنی و شوت مهارت بالایی دارد و اگر در اوج باشد مدافعان حریف کار سختی مقابل وی دارند و با ایجاد فضا برای مهاجمان سرعتی ایران می تواند به کمک تیم کی روش بیاید.
لیست نهایی تیم ملی:
کارلوس کی روش در روز 11 خرداد 93 لیست 23 بازیکن نهایی برای حضور در جام جهانی 2014 برزیل را اعلام کرد که نام محمدرضا خلعتبری و سردار آزمون در این لیست قرار نداشت و موجب تعجب رسانه ها و علاقه مندان به فوتبال شد. البته کی روش برای این انتخاب دلایل قابل قبولی دارد و ما هم به این انتخاب احترام می گذاریم.
لیست 23 نفره نهایی تیم ملی برای جام جهانی:
دروازبانان:
رحمان احمدی، علیرضا حقیقی، دانیل داوری
مدافعان:
مهرداد بیت آشور، هاشم بیگ زاده، پژمان منتظری، سیدجلال حسینی، امیر حسین صادقی، احمد آل نعمه، مهرداد پولادی، حسین ماهینی.
هافبک ها:
آندارنیک تیموریان، جواد نکونام، قاسم حدادی فر، رضا حقیقی، بختیار رحمانی، احسان حاج صفی، خسرو حیدری
مهاجمان:
اشکان دژاگه، مسعود شجاعی، رضا قوچان نژاد، علیرضا جهانبخش، کریم انصاری فرد
با توجه به مصدومیت هاشم بیک زاده محمدرضا خانزاده به همراه تیم به مسابقات جام جهانی اعزام خواهد شد و اگرچه بیک زاده نتواند در این رویداد شرکت کند خانزاده جایگزین وی خواهد شد.
در این میان محمدرضا خلعتبری، مهدی شریفی، علیرضا بیرانوند، رضا نوروزی، سوشا مکانی و سردار آزمون با توجه با شایستگی بازیکنانی هستند که در لیست نهایی کارلوس کی روش قرار نگرفتند.
صحنهای ماندگار از ایران در تاریخ جام جهانی
شاید از هر ایرانی بپرسی که خاطره انگیزترین صحنه تیم ملی در جام جهانی چیست بی درنگ بگوید پیروزی برابر آمریکا که به دلیل شرایط سیاسی دو کشور به آن لقب بازی قرن نیز داده شد. ایران که در یک ماراتن خاطره انگیز و پس از خلق حماسه ملبورن به فرانسه رسیده بود، و چند روز پیش از جام جهانی سرمربی معروف خود تومیسلاو ایویچ را برکنار کرده بود در دیدار اول خود برابر یوگوسلاوی بازی خوبی به نمایش گذاشت و با یک گل مغلوب شد. در دیدار دوم ایران به مصاف آمریکا رفت و با دو گل حمید استیلی و مهدی مهدوی کیا به برتری 2-1 دست یافت تا اولین و تنهاترین برد ایران در جام جهانی رقم بخورد و مردم تا پاسی از شب در خیابانهای کشور به شادمانی بپردازند.
اگر کمی اعتماد به نفس از جانب نیمکت تیم ملی به بازیکنان تزریق می شد اولین صعود ایران نیز رقم می خورد اما افسوس که برابر آلمان نه چندان قوی به ترس خودمان باختیم و با شکست 2-0 از فرانسه به خانه بازگشتیم.
پوستر تیم ملی ایران:
http://www.mahsashop.com/mot/ad.gif
http://up.vbiran.ir/uploads/42136140387259534335_MorvaHost-468.gif